Ros Hoefverzorging  
 

Wat doe ik?

Waarom ik doe wat ik doe?

Van kleins af aan wilde ik met dieren bezig zijn, ermee werken. Ik wilde dierenarts worden! Achteraf maar goed ook van niet, want na n ellenlange studie weet je overal wat vanaf maar net niet genoeg. Specialiseren is het woord.


Na 27 jaar in de paarden besloot ik dat ik toch mijn ding wilde gaan doen, ik heb gesnuffeld aan rechtrichten en les geven daarin maar de menselijke factor is niet zo mijn ding. Ik wilde echt met dieren bezig zijn, zelf doen.


Wat is het wezen paard nu eigenlijk en hoe zit hij in elkaar, waarom doet ie wat ie doet en waarom lopen we tegen gezondheidsproblemen aan?


Ik ben dit allemaal gaan leren in een opleiding Cranio Sacraal en ik heb daar heel veel geleerd over de anatomie van paarden, maar ook beweging, gedrag, voeding, huisvesting, zadels passen, mestonderzoek etc.
Ik heb tijdens die opleiding secties verricht op het hoofd en benen inclusief hoeven.
Ik ben bevoegd een cranio sacraal behandeling uit te voeren. Maar wat ik dan tegenkwam moest ik doorsturen naar een specialist.
Daar zit t woord weer specialiseren!


Ik wilde paarden echt gaan helpen.
Welke problemen kwam ik het meest tegen? Juist hoefproblemen. En dat vond en vind ik zelf het meest interessant. Want tja rolstoelen voor paarden bestaan niet. Ze zijn 24uur per dag, hun hele leven afhankelijk van hun hoeven. Hoe kan het dan dat 90% van de paarden zo slecht op hun hoeven staan?


Ik heb gekeken naar de opleiding hoefsmid maar nee, 80% van die opleiding bestaat uit het onderslaan van ijzers. Iets wat mij allang duidelijk was dat dát nou juist net niet goed was voor hoeven als je hun anatomie verstaat. Eerlijk vind ik het werk van veel hoefsmeden ook erg slecht. Ze lijken niet te kijken naar gelijke hoeven, of naar vorm en al helemaal niet naar de anatomie. Wat hebben ze dan geleerd? Naar mijn mening bar weinig.


Daarom ben ik natural balance gaan doen, gevolgd door natuurlijk bekappen, iets wat beter aansluit bij de anatomie van paarden. Maar 1 wijze is niet heilig en je raakt nooit uitgeleerd. 

Vanaf toen is de bal gaan rollen en ben ik dmv ontelbare opleidingen en cursussen, zelfstudie, heel veel lezen, workshops, meelopen, alles wat je kan verzinnen om meer te leren uitgegroeid tot wat ik nu ben en kan. En ik kan je vertellen het is een zwaar, maar o zo mooi vak en er staan elk jaar weer een hoop boeken en workshops, cursussen en opleiding etc etc op het programma. Elk jaar ben ik sowieso te vinden bij het Centrum voor Hoefgezondheid.
Nu 37 jaar in de paarden en 10 jaar gespecialiseerd en elke dag vrolijk mijn ding aan het doen. #2023

E-mailen